Home Page
Beograd, 1. - 31. decembar 1996. Broj 153-154. Cena: dukat iz jajeta

Razgibavanje

Gnevni povici i razgaljujuci smeh razlezu se vec skoro mesec dana Beogradom i drugim gradovima Srbije. Karnevalske povorke »setaju« trgovima i ulicama. Svakodnevno, i preko stotine hiljada ljudi. Strah se, izgleda, seli od gradjana ka vlastodrscima. Umesto smrknutih lica, stegnutih vilica i pretecih pesnica - vedrina, smeh i ruke pune bucnih instrumenata. Lete jaja i papirnati avioni na omrazena zdanja rezima i njegove propagande. Poleti i poneki kamen, cuje se poneka parola i pesma koja ne godi svakom uhu. Ljudi pevaju ono sto znaju i kako umeju, bez negovane karnevalske tradicije. Ovako masovno razgibavanje duha i tela cudo je koje ce se dugo odgonetati.

Razgibavanje jos nije i gibanje ili pokret odlucnog smera. U istoriji prelomnih dogadjaja poznati su »dugi mars«, »mars kroz institucije« ili »prestrojavanje u hodu«. Ovdasnji »mars pored institucija«, i to u paralelnim kolonama - opozicije i studenata - deluje kao nesto originalno; hoce li se i radnici i seljaci pojaviti kao nove »paralelke«?

Bilo je ovde i masovnijih skupova, ali bez sadasnje vedrine i bez istrajnosti u odbrani licnog prava, prava glasa, i slobode izbora. Zbiva se nesto sto nije zapamceno u srpskoj istoriji. Izgleda da Srbija trazi novi put ka buducnosti. A buducnost, ta ko je unapred zna?

N. P.
Vanredno izdanje
Arhiva


© 1996. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar