Home Page
Beograd, Godina IX (1997)Broj 175Cena: 5 dinara

17. novembar

Raspre o praznicima, starim i novim, pokazale su zamah varvarizacije i dubinu raskola izmedju onih koji isti datum dozivljavaju kao pobedu ili poraz, slavlje ili tugovanje. To se moze desiti i sa 17. novembrom.

Toga dana prosle godine dogodilo se nesto sto se ne pamti u istoriji Srbije. Veliki broj gradjana glasao je za promene i, sto je jos vaznije, pokazao retku odlucnost i istrajnost da brani svoje pravo glasa i probudjenu nadu u buducnost. To je iznenadilo i vlast i svet, pa i same gradjane koji su i same sebe obradovali iskorakom iz beskrajnog podanistva.

Medju onima koje su gradjani toga dana izabrali za odbornike u novoj lokalnoj vlasti i samoupravi nastala je ideja o proglasenju Dana zahvalnosti slobodnom gradjaninu. Bio bi to znak duboke promene, umesto zahvalnosti vlastima, vlast, makar i samo lokalna, zahvaljuje gradjanima za ukazano poverenje. Ali, to bi bio isprazan ritual ukoliko odbornici ne ispune ocekivanja biraca. To bi bila istinska novost, da se podnesu racuni gradjanima o svemu sto je ucinjeno ili propusteno. Tako se obnavlja i nada u realno moguce promene, i vlasti i samih gradjana. Cak i kada 17. novembar ne bi bio zvanican praznik, mogla bi to biti svecanost istine, umesto spektakularnih lazi i samoobmana.

N. P.


Naslovna strana

Naslovna strana:
Crtez iz Pariza 1953.

Likovni prilozi: Aleksandar Tomasevic, Crtezi iz Pariza 1953.


Knjiga u novinama - tribina

Arhiva


Yurope on-line communications
© 1997. Republika & Yurope