Home Page
Beograd, Godina XI (1999)  Broj 212-213 1-31. maj 1999.
Skola

Odlukom nadleznih vlasti, redovne skole i univerziteti uglavnom ne rade. S istog mesta potice i preporuka da nema ponavljaca.
Lekcije su ipak pojacane. Narocito na otvorenom prostoru. Oni porucuju da ce »nauciti pameti« ove. A ovi uzvracaju isto onima. I dobacuju jedni drugima da su »fasisti«. Legendarnu »bubotu«, vezivanu obicno za subotu, zamenilo je najsavremenije oruzje u svakodnevnoj upotrebi. Jos se ne zna da li ce u ovoj skoli biti ponavljaca i ko ce to biti.
Scucureni u sklonistima, stanovima ili sami u sebi, prebiramo po razlozima zasto bas nama da se sve ovo desi. I, ako nismo potpuno van sebe i ne trazimo krivce samo u drugima (blize i dalje), nailazimo na neizbezno pitanje o vlastitom udelu u svojoj sudbini.
Iznudjena skola preispitivanja savesti i delatnosti ima, svakako, dobre i lose strane. I tu mozemo biti neuspesni, ponavljaci. Ali, mozemo i da uspesno savladamo neobicno gradivo. Ako, jednoga dana, stvorimo valjane skole i univerzitet, bice to najsigurniji znak uspesno savladanih lekcija. I reanimacije. To vazi i za institucije drustva i drzave. Tek tada bismo postali punoletni gradjani, a ne veciti djaci, na stalnom »prevaspitavanju« i »drustveno-korisnom radu«. Uvek, dakle, ima izbora.
 
 

N. P. 

Naslovna strana
Wilhelm List, Strahlenküsse 1903


Sadrzaj

Svastalice

Svet i mi:
Dno

Zbivanja: 
Ciji ce biti mir

Dogadjanja:
»Slucaj« Miroslava Hadzica
Ratno stanje izmedju legalnog i legitimnog
Kazi pa bezi
Prema guberniji i gubernator
Zasto se krsi naredba predsednika Srbije
Imitacija zivota
Kraj i pocetak
Ratna ekonomija
Jedinstvo straha
»Treci Rim«
 

Preispitivanja:
Rvanje s identitetom
 

Alternativa:
Rat ukida skolu
O krizi univerziteta

Rat/Mir:
Privremeno i trajno izmestanje naroda
Sankanje
Pismo prijatelju
 

Kalendar
 

'umor u glavi: Kod »Zlatne potkovice«

Arhiva

Yurope on-line communications
© 1996-1999 Republika & Yurope