Home Page
Beograd, Godina XI (1999)  Broj 210 1-15. april 1999.
Vera

Stav prema NATO bombardovanju nije samo stvar morala vec i razboritosti. Ubijanje i razaranje zasluzuje osudu. A pretpostavka da ce jedna sila suzbiti druge sile teror i terorizam izvrgava se u pojacanje i prosirenje spirale nasilja. Nije iskljuceno ni izazivanje sukoba sirih razmera, medjunarodnih, i domacih, sve do vaskolikog banditizma. Sve to zasluzuje principijelnu i temeljitu kritiku.
Istrajavajuci vec deset godina protiv stihije straha, mrznje i nasilja, urednici i saradnici Republike ni u ovim, krajnje dramaticnim okolnostima, nemaju razloga da ucute. Naprotiv, novi izazovi ne mogu proci bez odgovarajuceg reagovanja.
Otpor stihiji straha, mrznje i nasilja ne moze da racuna na bilo kakvu silu, ponajmanje oruzanu. Mi se oslanjamo na vlastitu veru i uopste na veru ljudi u realnu mogucnost da se sila obuzda i stavi pod kontrolu institucija demokratskog poretka. Ukoliko sila te institucije razara, tim vise je njihovo uspostavljanje od zivotne vaznosti za pojedinca, drustvo, drzavu, za covekov svet. Verujemo da ce primena brutalnog nasilja izazvati reagovanje svih pristalica parlamentarizma i podstaci demokratske inicijative koje ce obuzdati citavu spiralu nasilja, a ne samo NATO bombardovanje.

N. P. 

Sadrzaj

Svastalice

Svet i mi:
U cirkusu


 
Naslovna strana
Félix Vallotton 
Trois baigneuses 

Zbivanja: 
Implozija populizma
 

Dogadjanja:
Parlament protiv sile
Verbalni rituali
Sta to smera rezim
Slobodni gradovi
Kadrovi cuvaju kadrove
Autonomija u celjusti cinizma
Ekonomski patriotizam
Uslovni humanizam umetnickog angazmana
Kartecom po medijima

Susedi:
Medju pobednicima
Ceremonija

Ogledi:
Politicka ogranicenja modernizacije privrede

Alternativa:
Moze li feniks iz blata
Dokumenti
Kriza univerziteta i drzave

Ponovo procitati:
Vesna Pesic: Reci »ne« mirovnom planu jednako je nastavku rata

Kalendar

'umor u glavi

Arhiva

Yurope on-line communications
© 1996-1999 Republika & Yurope