Home Page
Beograd, Godina XIV (2002)  Broj 292-293 1-30. septembar 2002.

 

Talasi

Vremenske nepogode zadesile su mnoge zemlje sveta kao ubistven i razoran talas. Strepnje da ce zahvatiti i nas splasnjavaju. Ovde su, pak, godinama harali jos ubistveniji i razorniji talasi - ratovi. Ponadali smo se da ce nas iz tog vrtloga izbaviti kontra-talas demokratskih promena. Nesto se i promenilo, ali jos nema glavne promene - uspostavljanja temelja ustavne demokratske drzave. Ostaju nade, ali i strahovanja.

N. P.

 

Ines i njeno dete, 1947.

 

 

Sadrzaj

Svet i mi: SAD i Medjunarodni krivicni sud (Milan Sahovic)

Zbivanja: Nelagode s Ustavom (Nebojsa Popov)

Dogadjanja: U medjuvremenu (Nastasja Radovic), Malo novog, mnogo starog (Dragos Ivanovic), Cuda i spasioci (Ana Ilic), O politicarima i ekspertima (Dragan Jovanov), Cutanje ili zaborav (Irena Kresic), Kako se preporucuju »lideri na Balkanu« (O. R.), Rugby u gradu Cara Lazara (Eduard Dajc), FIA i mafija (V. R.), Ko jos veruje reklami (Vera Vujosevic), Bujanje patoloskih pojava (Evica Busarac), Spontana cenzura (Vasilije Popovic), Buntovnistvo, ali sa kojim razlogom (Vladimir Tica), Put ili bespuce (Miroslav Filipovic), Tri mantre Milosevicevih pristalica (Vera Rankovic)

Susedi: Hrvatska razglednica (Dragan Miskovic)

Prevod: Stvarna pretnja americkim vrednostima (Ronald Dworkin)

Ogledi: Putevi gradjanskog samooslobadjanja (Olivija Rusovac)

Pravosudje: Sputavanje reforme (D. M.)

Dijalog: Pravo na zivot, revolucija i demokratija (razgovor sa prof. Aleksandrom Molnarom), Medjunarodna konferencija o Hani Arent (Brankica Mikic), Globalizacija i nacija (Tatjana Jovanovic), Motivi za rad i zaradu (N. P.)

Polemika: Srpska kultura sa Nanzenovim pasosem (Aleksandra Milenkovic)

Hronika: Ucesnik i svedok promena, Vise od opstanka, Zadruga RES PUBLICA, Pretplata i prodaja

'umor u glavi: Zakljucani kljuc (Miodrag Stanisavljevic)

 

Nova E-mail adresa:

urednistvo@republika.co.yu

Arhiva

Yurope on-line communications
1996-2002 Republika & Yurope